آدرس:

ستارخان، ضلع غربی پل، پلاک455

تلفن تماس:

09171199398

ایمیل:

info@Rowyal.com

قصد شروع تجارت دارید؟ این اصطلاحات بازرگانی را بخوانید 2024

قصد شروع تجارت دارید؟ این اصطلاحات بازرگانی را بخوانید 2024

قصد شروع تجارت دارید؟ این اصطلاحات بازرگانی را بخوانید

اگر قصد شروع تجارت بین المللی دارید، آشنایی با اصطلاحات بازرگانی و یادگیری آن ها بسیار ضروری ست. در ابتدا شاید اهمیت این موضوع چندان به نظرتان مهم نرسد اما ممکن است در امضای ساده ترین قراردادها تن به تعهدی بدهید که از آن اطلاع نداشتید و فقط علت آن عدم آشنایی با اصطلاحات ساده اما پر هزینه برای شما در نقش خریدار و یا فروشنده باشد. به همین دلیل بهتر است قبل از شروع هر نوع مذاکره، و یا حتی امضای قرار داد مطالعه خود را نسبت به اصطلاحات بازرگانی افزایش دهید. 

در زیر مهم ترین اصطلاحات بازرگانی برای رفرنس شما لیست کرده ایم. واجب است تا هر تاجر و یا صادرکننده کالا یا خدمات با این عبارات شناخت کافی داشته باشد. 

 تعرفه گمرکی یا Hs Code

تعرفه گمرکی یک کد 8 رقمی است که جهت شناسایی کالا استفاده میشود. چهار رقم ابتدایی این کد تقریبا در کل جهان ثابت میباشد. و هدف از ایجاد آن، یک زبان واحد دردنیا برای شناخت انواع محصولات است. این کد در اسناد گمرکی نظیر اظهارنامه و حتی پکینگ لیست و اینویس قید می شود.

 WCO برای ارزش گذاری کالا

Wco  یک سازمان بین المللی است که در کشور بلژیک تاسیس شده و یکی از فعالیت های آن رده بندی و ارزش گذاری کالاست. این سازمان با نام سازمان جهانی گمرک شناخته شده است. دبلیو سی او از اچ اس کدها حمایت می کند. لازم به ذکر است تمامی کشور هایی که تابع سازمان هستند از سیستم تعرفه هماهنگ شده کالا HS بهره میبرند.

 حقوق گمرکی یا (Customs Duties)

 هر کالایی به هرکشوری که وارد می شود می بایست درصدی از ارزش کل خود را به عنوان حقوق گمرکی به گمرک آن کشور طبق قوانین وضع شده در دولت بپردازند. تمام دولت ها در عوض واردات یک کالا مبلغی را از صاحب کالا دریافت میکنند. این رقم در کشور عمان 5 درصد می باشد. پس برای محاسبه هزینه های حمل و نقل تا درب انبار مشتری حتما این درصد را در لیست هزینه ها در نظر بگیرید.

پروفرما اینویس یا PI

پروفرما، پیش فاکتوری است که قبل از هر گونه معامله مالی از تامین کننده (فروشنده) دریافت می کنیم، این پیش فاکتور دو مزیت مهم خواهد داشت. اول اینکه اطلاعات دقیق تری در ارتباط با کالا و شرایط آن، اعم از نحوه حمل، هزینه حمل، مقدار کالا، تعرقه کالا و … به ما میدهد و دوم اینکه به واسطه آن میتوان از وزارت صمت مجوز دریافت کرد.

 بارنامه یا BL

یکی از مهم ترین اصطلاحات بازرگانی بارنامه است. بارنامه در حقیقت سند مالکیت کالاست. پس از صدور قطعی بارنامه، مشخصات شخص یا شرکتی که در قسمت گیرنده (Consignee) درج شده است به عنوان مالک محموله در نظر گرفته می شود. شایان ذکر است که تغییر نام گیرنده در بارنامه راحت نیست و نیاز به تاییدیه ها و روال اداری و حتی هزینه های مربوط می باشد. پس در انتخاب نام گیرنده اگر هنوز مبلغی از قرارداد را دریافت نکرده اید دقت کنید.

 دفترچه کارنه تیر

گاهی در حمل و نقل جاده ای لازم است که کالا از چند کشور مختلف عبور کند تا به مقصد نهایی خود برسد. در این شرایط، کالا با ورود به هرکشور می بایست به طور دقیق چک شود تا حاوی موارد ممنوعه نباشد. اگر تعداد کشور های در طول مسیر  زیاد باشد این پروسه سبب تاخیر در تحویل بار خواهد شد. دفترچه کارنه تیر در این شرایط کمک بزرگی می کند. این دفترچه سبب میشود تا بار در هر کشور بازرسی نشده و فقط یکبار مورد بررسی قرار بگیرد.

کانتینر دربست یاFCL 

FCL  این نوع کانتینر ها اختصاصی و مربوط به تنها یک صادر کننده می باشد. در شرایطی که حجم محموله، بیشترِ یک کانتینر را پر کند، استفاده از آن توصیه می شود. در حمل به صورت FCL نیازی به معطلی کانتینر برای پر شدن فضای آن توسط سایر صادرکنندگان نیست.

 کانتینر اشتراکی یا LCL

در این نوع روش حمل، فضای داخلی کانتینر اشتراکی است. واردکنندگان یا صادرکنندگان کالا بسته به نوع و حجم بار ممکن است از این مدل استفاده کنند. اصلی ترین تفاوت آن در اشتراکی بودن فضای آن است. فضای این کانتینر به چند پروانه گمرکی تعلق دارد.

 کانتینر یا Container

جعبه بزرگ فلزی است که جهت انتقال کالا در صادرات و واردات از آن استفاده می کنند. کانتینرها برای سهولت کار بیشتر در حمل و نقل های بین المللی استفاده می شود و انواع مختلفی دارد که رایج ترین آن ها کانتینرهای 20 فوت، 40 فوت، فلت رک و یخچال دار می باشد. دو مورد اول ارزان ترین نوع کانتینرها در حمل ونقل بین المللی ست. 

 دموراژ یا Demurrage

دموراژ جریمه دیرکرد عودت کانتینر به خط کشتیرانی می باشد. در فرایند حمل یکی از هزینه هایی که برای جبران تاخیر دریافت میشود، دموراژ نام دارد. کانتینری که به شما واگذار می شود در واقع به مدت محدود رایگان است و پس از گذشت مدت زمان توافق شده به ازاء هر روز مبلغی به عنوان دیرکرد می بایست پرداخت کنید. که با گذشت چند روز به صورت صعودی این رقم جریمه افزایش پیدا می کند.

دیسپچ در بازرگانی

یکی از اصطلاحات بازرگانی است و حالتی است که در آن کالا زودتر از زمان تعیین شده تخلیه میشود. در چنین حالتی طبق قرارداد فی مابین دو طرف، به علت سرعت در حمل کالا مبلغی جهت پاداش به چارتر پرداخت خواهد شد. طول مدت این مبلغ از طریق متن قرارداد قابل محاسبه و استناد است.

 
اصطلاحات بازرگانی 2023 اصطلاحات بازرگانی اآموزش تجارت

استریپ در دموراژ

این روش برای صرفه جویی در هزینه های شما در زمان تخلیه کالاست. برای استفاده از این روش می بایست در زمان خروج کالا از گمرک، در محوطه هنگامی که کانتینر تخلیه شد، آن را به خط کشتیرانی عودت دهید. کالا نیز مستقیم از کانتینر خارج میشود و جهت خروج در کامیون قرار خواهد گرفت.

 کوتاژ یاcottage 

کوتاژ را در ابتدای پروسه ترخیص و هنگامی که اسناد لازم را از شرکت کشتیرانی گرفتیم، دریافت خواهیم کرد. در این مرحله فرم اظهارنامه کالا شما توسط سیستم EPL قفل میشود. در صورتی که کالای شما در سیستم مکانیزه گمرک اظهار و ثبت شده باشد. گمرک آن کشور کالاها و محموله های مربوط به صادرات و واردات را با این نام میشناسند.

 پته گمرکی 

این اصطلاح برای کالاهای غیرتجاری(مثل لوازم منزل یا لوازم شخصی) کاربرد دارد. برخی کالاهای خاص میتوانند تحت عنوان پته ی گمرکی ترخیص شوند. کالاهای مسافری بارنامه مخصوص به خود را دارند، این بارنامه (که دارای سقف مالی مشخص است) پته گمرکی نامیده میشود.

 لندینگ کرافت یا Landing craft

لندینگ کرافت یا ناوچه آبی خاکی، یک وسیله حمل و نقل دریایی است. این وسیله در ابتدای ساخت خود تنها برای جابجایی نیروی نظامی کاربرد داشت. امروزه به غیر از کاربرد نظامی از این وسیله جهت جابجایی کانتینر ها و محموله های فله در صادرات و واردات نیز استفاده میشود. مدت زمان حمل لندینگ کرافت از کشتی بالاتر است چراکه ظرفیت آن به سرعت تکمیل می شود و میتواند به سمت بندر مقصد حرکت کند. البته در نظر بگیرید که از لندینگ کرافت در مسیرهای دریایی بسیار کوتاه استفاده می شود.

 اینکوترمز یا Incoterms

یکی از پرکاربردترین اصطلاحات بازرگانی اینکوترمز میباشد. به طور خلاصه اینکوترمز قوانینی برای راحت تر شدن تجارت در سطح جهانی است. ممکن است به طور کلی قوانین تجاری در کشور ها یکی باشد اما در جزییات آن اختلاف زیادی به چشم میخورد. به همین دلیل بازرگانان در هنگام معاملات بین المللی دچار مشکل شدند. برای آشنایی با اصطلاحات اینکوترمز اینجا کلیک کنید.

 دامپینگ یا Dumping

دامپینگ یعنی کالایی را ارزان تر از قیمت تمام شده آن به کشور های دیگر بفروشیم یا صادر کنیم. این اصطلاح در بازار جهانی قیمت شکنی یا بازارشکنی نیز نامیده میشود.

 اظهار نامه گمرکی

اظهار نامه گمرکی سند معرفی کالای شما به گمرک است.چرا که گمرک هیچ اطلاعات خاصی درباره کالای شما ندارد. این سند باید قبل از هر اقدام خاصی به گمرک اظهار شود. در قدیم این اظهار به صورت مراجعه حضوری انجام میشد اما امروزه به صورت اینترنتی و از طریق سامانه EPL انجام می شود.

سامانه EPL یا Electronic Packing List

(پنجره واحد تجارت فرامرزی) یک سامانه آنلاین است که در بستر وب ایجاد شده و هدف آن تسریع فرایند ترخیص کالا و امور گمرکی در حیطه ی تجارت کالا است. این سامانه فرایند مهم ترخیص غیر حضوری کالاهای وارداتی یا صادراتی را ساده می‌کند.

 کالای متروکه یا Abandoned item

کالای متروکه به کالایی اطلاق میشود که صاحب کالا در زمان و مهلت قانونی برای ترخیص به گمرک مراجعه نکند. البته در بعضی از موارد به علت تاخیر در ارسال مدارک مربوطه یا عدم وجود مجوز های لازم ممکن است کالایی تبدیل به کالای متروکه شود. در این شرایط وظیفه فروش بار های متروکه بر عهده سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی است. این سازمان به عنوان مسئول فروش کالا ی متروکه و کالای ضبطی در گمرک، مسئولیت فروش بار را بر عهده خواهد داشت.

 کراس استافینگ یا Cross stuffing

یک روش حمل و نقل دریایی محصوب میشود. در کراس استافینگ گاهی محموله ی داخل یک کانتینر را با کانتینری دیگر عوض میکنند. در شرایطی که خط مستقیم کشتیرانی به بندر مقصد وجود نداشته باشد کالاهای صادراتی از ایران می بایست در بندر جبل علی کراس استاف شوند. 

ترانشیپ یا Tranship

این تعریف ساده است. ترانشیپ همانند کراس استافینگ یکی از روش های حمل و نقل کالا در دریاست، با این تفاوت که در ترانشیپ دیگر بارگیری و تخلیه وجود ندارد. کالا مستقیما وارد کشتی دیگری برای ارسال به مقصد خواهد شد.

 بیمه حمل و نقل بار یا Cargo insurance

در واقع همان بیمه خسارت برای کالاهای صادراتی و یا وارداتی است. شرکت های بیمه در قبال دریافت حق بیمه موظف هستند در صورت بروز حوادث احتمالی هزینه ضرر و خسارت کالا را بپردازند. بیمه دارای سه کلاز مختلف دارد که دقت در انتخاب نوع کلاز باتوجه به ماهیت محموله شما ضروری است.

 کارت بازرگانی یاCommercial Card 

کارت بازرگانی یک شناسنامه تجاری است. فرد دارنده این کارت دارای وجهی قانونی و رسمی در تجارت است. این کارت قدمتی ۷۰ ساله در ایران دارد. دلیل به وجود آمدن آن نیز ساماندهی مراودات تجاری عنوان شده است. داشتن این کارت برای تمام فعالان حوزه تجارت لازم است. تاجران، صادرکنندگان و …  بدون داشتن این کارت نمیتوانند به فعالیت های تجاری بین المللی بپردازند. اصطلاحات بازرگانی اصطلاحات بازرگانی اصطلاحات بازرگانی اصطلاحات بازرگانی اصطلاحات بازرگانی اصطلاحات بازرگانی

 
4.9/5 - (8 امتیاز)
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.